• Det mest varierte fisket på eiendommen

    På Sørengvatn og Kalbekkvika tilbyr vi det mest varierte fisket på eiendommene. Gode fiskemuligheter etter ørret utenfor hyttedøren og videre oppover i fjellet. Elven som renner fra Sørengvatn ned til Storvatnet, har noen fine høler for fluefiske. Det ca 100 km2 store området deles i stor grad med våre gjester på Kalbekkvika.

    For fiske etter sjøørret og laks, kan man enten følge utløpselven fra Sørengvatn, benytte båten som ligger i Storvatnet eller fiske i Aunelva.

  • Sjarmerende skogstue med plass til 4-5 personer

    Hytta på ca. 35 m2, er bygget som skogshusvær på 1930-tallet og er stort sett holdt i original stand. Den er røff, med mose som isolasjon mellom tømmerstokkene. Den tidligere stall-delen er gjort om til to komfortable soverom med køyesenger og ett lite soverom med enkeltseng. Solcellepanel med 230V konverter og USB lader. I oppholdsrommet er der sofagruppe, spisebord og kjøkkenkrok med det dere trenger av utstyr.

    Eget uthus med dusj, badstue, komfortabel utedo og vedskott. Det er mulig å benytte badstuen til tørkerom. På fjellet, ved Søbergsvatnet, er det en trelavvo som inngår i halve leieperioden (se mer info for detaljer).

  • Vassbygda - et eldorado for friluftsfolk

    Skogstua ved Sørengvatnet ligger i indre del av Eidevassdraget, et område med rikt pattedyr- og fugleliv, med fossefall, store kalkgrotter og flere kulturminner. Det er en beverhytte like ved skogstua, og man kan ofte se elg og rådyr beite ved vannet foran hytten. Området regnes som boreal regnskog, og har en unik lavflora.

    En skogsbilvei (stengt for allmenn ferdsel) fører helt frem til hytta.Stedet passer for 2-5 personer.

Fiske

Fiske Sørengvatn

Stedet er et meget godt utgangspunkt for fiske både etter sjøørret og smålaks samt etter innlandsørret og røye og er sammen med Kalbekkvika det stedet som sannsynligvis tilbyr det mest varierte fisket på eiendommen.

Innlandsfiske

Sørengvatn er et grunt og produktivt vann med fisk av fin kvalitet. Gjester ved Sørengvatn disponerer robåten i vannet. Elven som renner fra Sørengvatn og ut i Storvatnet er flott sted for fluefiske, og det går sjøørret og laks omlag 500 meter opp i elven fra midten av sesongen og utover. Det er også gode muligheter for innlandsfiske etter ørret og røye i Storvatnet og Fjellvatnet. Røya er som regel av beskjeden størrelse med brunørreten kan bli opp mot 3 kilo.

For den som liker fjellfiske anbefaler vi et besøk til Søbergsvatn og litle søbergsvatn. Mange av våre gjester regner vannet som det beste ørretvannet i området og fisken er av god kvalitet og størrelse. Gjester ved Sørengvatn disponerer en trelavvo ved Søbergsvatn. For mer detaljert beskrivelse se fanen «mer info». Øvre Urdstjørn er også et fjellvann verdt å besøke. Det er relativt bratt opp til vatnet, men det har til gjengjeld feit og fin ørret av god størrelse.

Sjøørret- og laksefiske

I Eidevassdraget kan gjester ved Sørengvatn fiske sjøørret og laks i 3 innsjøer og 2 elver. Øvereideelva er kort og stri, men inn- og utløpsos er svært gode fiskeplasser. De aller fleste gyteområdene i vassdraget ligger i Fjellvatnet og Storvatnet slik at nesten all fisk må passere Øvereidet. Normalt oppleves et godt fiske her gjennom sesongen. Vanlig størrelse på sjøørreten er ca 1 kg. For laks er vanlig størrelse ca 2 kg. Største fisk/sesong er typisk 5-6 kg. Ca. 80% av fangsten er sjøørret. PS! Gjester ved Øvereidet har enerett på fiske i elven på den nord-vestlige siden av elven. Aunelva innerst i vassdraget er sakteflytende og meandrerende. En perfekt elv for 1hånds fluefiske.

Det tas hvert år godt med sjøørret og laks i alle de tre vannene i vassdraget. Gjester ved Sørengvatn disponerer båt med påhengsmotor i Storvatnet og Fjellvatnet. Dorging med sluk eller wobbler er en effektiv fiskemetode etter de anadrome artene. Robåt i Eidevatn kan organiseres.

Våre gjester har også fiskerett i en del andre vann i lavlandet og fjellet. Det selges ikke løse fiskekort, men lokalbefolkningen har adgang til en noen av vatnene. Når man fisker i fjellet kan man treffe på andre fiskere, men det «vanligste» er at man kan gå i flere dager uten å treffe andre folk.

Klikk deg gjennom fotoalbumet for detaljert informasjon om et utvalg ulike fiskeplasser.

Fiskeregler for Plahtes Eiendommer

Boforhold

Husvære

Bygningsmasse:

Eldre tømret hytte på ca 35 m2 med to doble og ett enkelt soverom. Oppholdsrom med egen kjøkkenkrok. Uthus med vedfyrt badstue, vanlig dusj, utedo av den bedre typen og vedskott/lager. Totalt 5 soveplasser. Trelavvo med 4 benker/ liggeplasser tilgjengelig i deler av oppholdet ved Søbergsvatn.

Møbler og teknisk utstyr:

Enkel og praktisk standard, Kjøkkenbord med plass for inntil 5 personer, sofagruppe med salongbord. Parafinlamper, Propanvarmer for vann. Innlagt vann på kjøkkenkrok og bad. Propan koketopp, lite propankjøleskap, Større propankjøleskap i uthus. Vedkomfyr med stekeovn.Nedgravd aluminiumsboks i myra bak hytta fungerer som ”jordkjeller”. Solcellestrøm med USB-ladere og 230V konverter for ladning av mobiler etc. I naust ved Kalbekkvika (ca 15 min kjøring) er det en dypfryser som er til disposisjon under oppholdet. Dyner og puter for 5 personer.

Kjøkkenutstyr og forbruksartikler:

Rikelig med service, bestikk, kopper og kar for 5 personer. Alle forbruksartikler som dopapir, stearinlys, vaskemidler, propan etc. er på plass.

Båter etc.

Båter:

En ca 14 fots båt med 5 Hp motor i Storvatnet/ Fjellvatnet. Robåt i Sørengvatnet, samt robåt tilgjengelig i Søbergsvatn, Govatn og i Strauman.

Flyteutstyr:

4 stk flytevester 70-90 kg ligger på hytta. Andre størrelser må avtales. Det er ikke flytevester ved båtene i Søbergsvatn, Govatn og i Strauman, slik at dere må ta med fra hytta.

Annet

Beliggenhet

Ligger langt fra sivilisasjonen i åpent skoglandskap med vakker utsikt not Sørengvatnet og Tuvfjellet.

Adkomst

Bilvei helt frem til hytten. Veien er litt røff, men er fint kjørbar med vanlig personbil.

Kartreferanser

M711- serien: nr. 1825 III og IV.

GPS-Koordinater

Hytte: UTM 7236776-33W 0390965

Tilrettelegging

Ankomst: Gjestene tas i mot ved parkeringsplass i Kalbekkvika og får råd om kjørerute ned til Øvereidet, fiske og andre muligheter i området. Gjestene må ta med seg sengetøy hvis ikke annet er avtalt. Oppredde senger etter avtale.

Guiding etc.

Fiske- og jaktguide, kokketjenester og turguide kan organiseres.

Avstander fra parkeringsplass

Til Brønnøysund lufthavn: 65 km, Rørvik lufthavn: 180 km, Værnes flyplass: 350 km. Nærmeste matbutikk er i Hommelstø, ca 20 minutters kjøring fra parkeringsplassen.

Nettdekning

Det er dekning med Telenor og Netcom ved hytten og i deler av de omkringliggende områdene.

Priser og bestilling

Priser 2022

Gjelder per uke (opptil 4 personer).

14/05 – 11/06: NOK 12,500

Tilsvarer en døgnpris per person på ca. 445,- ved 4 gjester.

11/06 – 03/09: NOK 16,500

Tilsvarer en døgnpris per person på ca. 580,- ved 4 gjester.

Inkluderer:

Hytte, tilgang til ekstra hytte i fjellet, fiskerett, båt med motor i Storvatnet, Båter i flere andre vann, strøm, bensin, ved, propan etc.

Prisen gjelder for opp til 4 personer, for mer enn 4 personer kommer et tillegg på kr. 1000,- pr. pers. pr. uke.

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss:

Kart

3D-kart (Lukk vindu/fane for å gå tilbake)

Bruk kombinasjoner av venstre museknapp, Shift. Ctrl og skrollehjul for å navigere

Interaktivt kart over hele eiendommen

Få full oversikt over hytter og fiskevann

Mer informasjon om området

Eidevassdraget

Eidevassdraget var i tidligere tider en viktig ferdselåre ut til fjorden og videre til handelsstedet i tillegg til at fiskeressursene her var en viktig matkilde. Vassdraget har i dag en av landsdelens sterkeste stammer av sjøørret i tillegg til noe laks, i tillegg til gode bestander av ørret og røye. Her blir det tatt gode fangster både i elv og vann hvert år.

Vassdraget, som har sin start i Brønnøy kommune og med mesteparten i Bindal kommune, har et nedslagsfelt på ca 100 km2 Vassdraget er ikke påvirket av vassdragsutbygging. I fiskeperioden er «vanlig» vannføring ca 4 m3 ved utløpet av Fjellvatnet ved Øvereidet.

Vassdraget responderer raskt på nedbør, og vannføringen svinger derfor en del gjennom sesongen avhengig av nedbørsmengde. Vassdraget forvaltes gjennom driftsplan som sikrer god reproduksjon og bærekraftig uttak av fisk.

Skogstua ved Sørengvatnet ligger midt i naturperlen Vassbygda på Sør-Helgeland og har med sine gamle tømmervegger i oppholdsrommet en spesiell atmosfære. Stedet er et meget godt utgangspunkt for fiske både etter sjøørret og smålaks samt etter innlandsørret og røye og er sammen med Kalbekkvika det stedet som sannsynligvis tilbyr det mest varierte fisket på eiendommen.

Gjestene ved Sørengvatnet deler fisket i området med gjestene ved Kalbekkvika.

Lavvo ved Søbergsvatn

Ved Søbergsvatnet står det en lavvo som våre gjester  på Skogstua ved Sørengvatn og våre gjester på Kalbekkvika disponerer under oppholdet. Kalbekkvika har førsterett fra lørdag til onsdag klokken 1300. Sørengvatn har førsterett fra onsdag klokken 1400 til påfølgende lørdag klokken 1300. Om hytten er ledig kan den naturligvis brukes utenom sin «halvdel». Ta kontakt med vår lokale representant eller direkte med gjestene på den andre hytten.

Lavvoen inneholder et enkelt ildsted og et minimum av kjøkkenredskap, men ellers lite utover dette.

Vatnet er produktivt med fisk av meget god kvalitet. Størrelse opp til ca 3 kg. Det fiskes mest med spinner og sluk, av og til fiskes det også godt med oter. Det er mange grunner og skjær i vatnet med fine plasser fra båt. Det er en robåt i vannet. Vi garanterer ikke at det er ved på hytten, så det er fint om dere tar med noen vedskier (Vi klarer ikke å kjøre opp dit med skuter).

Historikk Søbergsli

Se også Historien om Bindalsbruket og Plahtes eiendommer.
(E-bok av Arvid Sveli)

Garden Søbergsli finnes første gang registrert i 1657. Brukeren hette Claus Michelsen. Besetningen på garden var den gang 1 hest, 3 kyr, 5 geiter og 4 sauer. Dermed er det klart at garden må ha eksistert før dette årstallet, men hvor gammel den egentlig er kan ingen si i dag. Søbergsli var opprinnelig krongods og var med i den store eiendomsoverdragelsen da danskekongen i 1666 skjøtet omtrent alt jordegods i Nordland og Troms over til finansmannen Jocum Irgens. Senere ble garden en del av Angelgodset på Helgeland. I 1873 ble den med da Christian Holst på Sømnes solgte sine garder i Vassbygda til Julius Jakhelln. Han anla Risøbruket, som var i drift fra 1875 til 1885, og hvor Frithjof Plahte kom inn som medeier – og som fra 1885 ble eneeier av godset. I dag er Søbergsli en del av Plahtes Eiendommer. Garden ligger i Bindal, men grenser mot øst til Brønnøy kommune.

I vår tid blir denne garden ansett som svært avsidesliggende, men før det kom veg til Vassbygda fra Hommelstø i 1913-14, hadde de fra Søbergsli kortere adkomst til sjøen – og dermed til kirke og handelssted enn fra de andre gardene i Vassbygda. De hadde båtnaust ved fjorden i Søbergslistøen. Og fiske var et viktig bidrag til livberging. Med sin beliggenhet ca. 250 m. o. h. skulle en tro det var ugunstig for korndyrking på denne garden, men den ligger jo lunt og sørvendt til, så det var kanskje mulig likevel. Egen kornavl var livsviktig for folk i eldre tid. Med vidstrakte skog- og fjellvidder la garden gunstig til for jakt og fangst, og navnet Bjørnstokkenget forteller om fangstinnretninger for bjørn på eiendommen. Om den siste mannlige bruker på garden, Elias Johnsen (1823-1899) fortelles at han skjøt ulv på åte fra en glugge i fjøset.

Elias Johnsen fra Hongbarstad ble gift med Anna Jensdatter fra Tosdal, og de flyttet til Søbergsli i 1847. De hadde datteren Anna, født i 1847. Senere fikk de en datter til, Severine, som ble født i 1869. Enken etter Elias døde i 1912. Hennes to døtre ble fortsatt boende på garden og drev den som før. I 1928 døde den eldste av søstrene, og da var Severine den eneste igjen. Men hun fortsatte gardsdriften og klarte å livberge seg på ødemarksgarden.

I 1930-arene streifet en «skoggangsmann» omkring i Vassbygda. Han led vel av et slags forfølgelsesvannvidd og var stadig på flukt fra lensmann og andre som han trodde var ute etter ham. Han lå for det meste ute i skogene både sommer og vinter, overnattet i høylaer eller under åpen himmel. Bare på enkelte garder våget han seg inn og fikk fylt sekken med noe mat. Et av disse steder var Sobergsli. Mannen hette Torvald, og på en slåtteeng i utmarka stod en liten høylae som han pleide a overnatte i. Det fikk senere navnet Torvaldenget. En dag i januar 1936 kom Torvald til Sobergsli og fant Severine død. Siden lå garden øde.

Husene på Søbergsli var i god stand på den tiden. Stua var en laftet tømmerbygning i 1 etasje med bordkledning utvendig. I kjøkkenet var det en stor gråsteinsgrue hvor maten ble kokt. Det var et tømret fjøs av gammel type og et bur. Vinteren 1937-38 var det skogsdrift på Søbergsli, og stua ble brukt til skoghusvære. Tømmeret ble kjørt med hester til Sørengvatnet.

Under krigen ble stua noe ramponert av en tropp tyske soldater som lå her en høst på vedhogst, og den ble noen år etter krigen solgt til flytting. Nå står den som bolighus på Barstad. Grunnmurene til husene finnes inne i granskogen som er plantet på en del av innmarka.

Det var skogsdrifter på Søbergsli allerede i Risøbrukets tid, og tømmeret ble den gang fløytt i Bjørnstokkelva, som vi ser noe av fra bilvegen. Det var fløyterdam like ved der bilvegen nå slutter, og myra ved snuplassen var da vannmagasinet. I nedre halve strekningen av Bjørnstokkelva ovenfor Sørengvatnet ble det fløytt tømmer så sent som i 1940. Det kan nevnes at en mann fra Tosaune leide slåtten på Søbergsli i krigsårene. Han kjørte høyet herfra med hest på vinterføre.

Søbergsli var Anna og Severines verden. Her kjente de hver detalj i terrenget fra den tiden de som gjetere fulgte buskapen omkring i de store viddene av skog og fjell. Her trivdes de og følte seg i ett med naturen rundt seg. For dem var det nok heldig at de slapp å flytte herfra i levende live.

(Arvid Sveli 1995)

© Kopirett - Plahtes Eiendommer