Sjøørret og laksefiske i det eventyrlige Eidevassdraget
Variert og godt fiske etter sjøørret og laks. Øvereidelva er en typisk sjøørret og smålakselv, rundt 150 m. lang og ganske stri. Utløpet er langt og trangt, og fungerer som en forlengelse av elven. Oppstrøms hytta er det store områder både for innlandsfiske og for fiske etter sjøørret og laks.
Sjarmerende hytte med praktisk standard
Laftet hytte på ca. 20 m2. Sittegruppe, kjøkkenkrok med propankomfyr og stekovn, propankjøleskap og spiskammers. Solcellepanel med 230V konverter og USB lader. Dypfryser ved parkeringsplassen. Soveanneks består av to soverom med køyesenger og et inngangsparti for ytterklær. Frittstående vedskott og utedo.
Øvereidet ligger i storslått natur - langt fra nærmeste nabo
Øvereidet ligger i naturskjønne omgivelser rett ved elven som forbinder Fjellvatnet med Eidevatnet. Et av Norges største barskogvernområder ligger rett foran hytten. Selv om hytten ligger mange kilometer fra nærmeste nabo, er adkomsten lettvint. Bilen parkeres ved Kalbekkvika, og man kjører båt ned Storvatnet og Fjellvatnet til dets utløp. Derfra er det rundt 200 meter å gå til den laftede hytta. Stedet passer for 2-4 personer.
Fiske
Øvereidet
Elva ved Øvereidet er ca 150 meter lang og har stri vannføring. Der elva møter Eidevannet dannes en forlengelse av elva der det er fint å fiske med flue og sluk både fra båt og fra land. Utløpsoset i Fjellvatnet er også en fin plass for fiske.
De aller fleste gyteområdene i vassdraget ligger i Fjellvatnet og Storvatnet slik at nesten all fisk må passere Øvereidet. Normalt oppleves et godt fiske her gjennom sesongen. Vanlig størrelse på sjøørreten er ca 1 kg. For laks er vanlig størrelse ca 2 kg. Største fisk/sesong er typisk 5-6 kg. Største kjente fisk tatt i elva: Laks: 13.3 kg, Sjøørret: 9.2 kg. Ca. 80% av fangsten er sjøørret.
Eidevatn
Nedenfor hytta ligger det 4 km lange Eidevatn. Vannet er kjent for å være et av de beste sjøørretvann i regionen. Vannet er dypt de fleste steder langs land. Her er små holmer der det erfaringsmessig er gode fiskeplasser.
Fjellvatnet, Storvatnet og andre fiskevann
For å komme til Øvereidet kjører man over Storvatnet/ Fjellvatnet med båt. Dette er meget fiskerike innsjøer med oppgang av sjøørret og smålaks. Vannene inneholder også mye innlandsørret og røye. Røya er småfallen, men av bra kvalitet. Innlandsørreten er opp til 3 kg.
Gjester ved Øvereidet har også fiskerett i flere gode fjell- og skogsvann med ørret og røye. For mer informasjon om et utvalg av fiskeplasser se fotoalbumet.
Boforhold
Husvære
Bygningsmasse:
Håndlaftet hytte på ca 20 m2, anneks med to soverom, vedskott og utedo. Inntil 6 soveplasser fordelt på 2 i sovesofa på hytten og 4 i anneks.
Møbler og teknisk utstyr:
Enkel og praktisk standard. Hytten har ett hovedrom og lite spiskammers, kjøkkenbord med plass for 4 personer, hjørnesofa og salongbord. Solcellepanel med USB lader og liten 230V. converter for lading av mobiler etc. I annekset er det 2 soverom med køyeseng og vaskerom. Dyner og puter til 4 personer. Godt drikkevann hentes i Eidevatn. Lite propankjøleskap og propan komfyr med stekeovn i hytta. Ikke innlagt vann. Parafinlamper i hytta. Elektrisk dypfryser i naust ved Kalbekkvika.
Kjøkkenutstyr og forbruksartikler:
Rikelig med service, bestikk, kopper og kar for 4 personer. Alle forbruksartikler som dopapir, stearinlys, vaskemidler, propan etc. er på plass
Båter etc.
Båter:
En 16” aluminiumsbåt med 5 Hp motor i Storvatnet/ Fjellvatnet for transport inn til Øvereidet, og to 12” aluminiumsbåter med 5 Hp motor i Eidevatn like nedenfor hytta.
Flyteutstyr:
6 stk flytevester 70-90 kg ligger i naust ved Kalbekkvika. Det er ikke flytevester ved båtene i Eidevatn, slik at dere må ta med flytevestene fra båten i Storvatnet/ Fjellvatnet. Andre størrelser på flytevester må avtales.
Annet
Beliggenhet
Hytta ligger i vilt og vakkert terreng midt i Eidevassdraget, ca 30 meter fra utløpet av Øvereideelva til Eidevatnet, og ca 250 meter fra båtplass i Fjellvatnet. Nærmeste nabo er Sagmestereidet, ca 4. km.
Adkomst
Med bil til Kalbekkvika og båt derfra ca 7 km nedover Storvatnet/ Fjellvatnet med båt. 250 meters gange til hytten.
Kartreferanser
M711- serien: nr. 1825 III og IV.
GPS-Koordinater
Hytte: UTM 7239230- 33W 0384310
Tilrettelegging
Ankomst: Gjestene tas i mot ved parkeringsplass i Kalbekkvika og får råd om kjørerute ned til Øvereidet, fiske og andre muligheter i området. Gjestene må ta med seg sengetøy hvis ikke annet er avtalt. Oppredde senger etter avtale.
Guiding etc.
Fiske- og jaktguide, kokketjenester og turguide kan organiseres.
Avstander fra parkeringsplass
Til Brønnøysund lufthavn: 60 km, Rørvik lufthavn: 180 km, Værnes flyplass: 350 km. Nærmeste matbutikk er i Hommelstø, ca 20 minutters kjøring fra parkeringsplassen.
Nettdekning
Det er marginal dekning med Telenor og Netcom i nærheten av hytten. Full dekning på deler av Eidevatn og Fjellvatnet.
Priser og bestilling
Priser 2022
Gjelder per uke (opptil 4 personer).
28/5 – 11/6: Kr. 16.000,-
Tilsvarer en døgnpris per person på ca. 570,- ved 4 gjester.
11/6 – 30/7: Kr. 19.000,-
Tilsvarer en døgnpris per person på under 680,- ved 4 gjester.
30/7 – 17/9: Kr. 16.000,-
Tilsvarer en døgnpris per person på ca. 570,- ved 4 gjester.
Inkluderer:
Hytte, fiskerett, to båter med motor i Eidevatn, båt med motor i Storvatnet/Fjellvatnet, bensin, ved, propan etc.
Prisen gjelder for opp til 4 personer, for mer enn 4 personer kommer et tillegg på kr. 1500,- pr. pers. pr. uke.
Kart
3D-kart (Lukk vindu/fane for å gå tilbake)
Bruk kombinasjoner av venstre museknapp, Shift. Ctrl og skrollehjul for å navigere
Interaktivt kart over hele eiendommen
Få full oversikt over hytter og fiskevann
Mer informasjon om området
Eidevassdraget var i tidligere tider en viktig ferdselåre ut til fjorden og videre til handelsstedet i tillegg til at fiskeressursene her var en viktig matkilde. Vassdraget har i dag en av landsdelens sterkeste stammer av sjøørret i tillegg til noe laks. Her blir det tatt gode fangster både i elv og vann av både sjøørret, laks, innlandsørret og røye.
Vassdraget, som har sin start i Brønnøy kommune og med mesteparten i Bindal kommune, har et nedslagsfelt på ca 100 km2 Vassdraget er ikke påvirket av vassdragsutbygging. I fiskeperioden er «vanlig» vannføring ca 4 m3 ved Øvereidet. Vassdraget responderer raskt på nedbør, og vannføringen svinger derfor en del gjennom sesongen avhengig av nedbørsmengde. Vassdraget forvaltes gjennom driftsplan som sikrer god reproduksjon og bærekraftig uttak av fisk.
Øvereidet ligger i naturskjønne omgivelser, med jettegryter og is-skuringer på svabergene. Elva forbinder Fjellvatnet med Eidevatnet, og hytta ligger rett ved elven med god utsikt utover Eidevatnet. Fra båtplassen i Fjellvatnet til hytta er det ca 300 meter å gå. Øvereidet ligger flere kilometer fra nærmeste nabo og båt er eneste transportmulighet inn hit. Hytta og annekset like ved har plass for inntil 6 personer.
GPS-spor for Kalbekkvika – Øvereidet
Storvatnet og Fjellvatnet har mange grunner. Vi har logget en trygg rute over vannet. For å laste ned et GPS-spor som kan legges inn på din private GPS – TRYKK HER
Utskriftsfiler
Verdt å vite ved besøk hos oss
Fiskeregler Plahtes Eiendommer
Nyttige lenker
Historikk Øvereidet
Se også Historien om Bindalsbruket og Plahtes eiendommer.
(E-bok av Arvid Sveli)
Garden Fjellet – eller Kvastenbukt som den heter i gamle matrikler – sees første gang nevnt i 1667. Men garden er mye eldre, og har muligens før den tid hatt et annet navn. Garden var opprinnelig krongods og har alltid vært leilendingsgard. Den kom med i den store eiendomsoverdragelsen i 1666, da danskekongen skjøtet nesten alt jordegods i Nordland og Troms over til finansmannen Jocum Irgens. Senere kom den med i Angellgodset på Helgeland, og var blant de garder i Bindal som Christian Holst på Sømnes solgte til Julius Jakhelln i 1873. Den ble således en av de skogeiendommer som dannet grunnlaget for Risøbruket hvor Frithjof Plahte litt senere kom inn som medeier.
Etter at Risøbruket ble nedlagt i 1885 ble Plahte eneeier av godset. I dag er Fjellet en del av Plahtes Eiendommer. Garden ligger i Bindal, men grenser mot nord og vest til Bronnøy kommune. I vår tid vil denne garden bli betegnet som svært avsidesliggende.
I eldre tid – det vil si inntil 1913-14 da veien gjennom Velfjord til Lande var bygd ferdig – var Fjellet den garden i Vassbygda som hadde lettest adkomst til sjøen gjennom Fjellvatn og Eidevatn. Dette var Vassbygdas gamle ferdselsvei når de skulle ut Bindalsfjorden til kirke, handelssted osv. På Lande ble det ikke handel før ca. år 1900, og kapellet der ble oppført i 1891.
Fjellet, som alle de andre gardene i Vassbygda hadde lite innmarksareal. Det meste av vinterforet ble hentet i utmarka. Men denne garden hadde et fortrinn fremfor de fleste andre, det Var årssikkert mot frost her. Det fortelles at i det beryktede uåret 1811 var garden Fjellet og garden Vassbotn i Velfjord de eneste steder der kornet ikke frøs. Garden hadde også den gang meget fiskerike vatn like ved, og avstanden til sjøen og sjøfiske var også rimelig. Fjellet var derfor trolig en attraktiv boplass i eldre tid. En ulempe ved stedet var at det lå utsatt til for storm, med kraftig fallvær fra det bratte Harangsfjellet.
Ved folketellingen i 1875 var 8 mennesker bosatt i Kvastenbukt, men i alle fall tre av dem var nok losjerende samt arbeidet for Risøbruket. Blant dem en Johannes murer fra Kristiania.
Den siste brukeren i Fjellet var Albert Johansen fra Hongbarstad. Han ble gift med Jenny, datteren på garden, og flyttet hit først på1930-tallet. I tillegg til at de drev det lille gardsbruket, arbeidet Albert i skogen om vintrene, og han var i mange år fløyterbas for Bindalsbruket. Han var kjent for sine kjempekrefter. I Vassbygda, og ikke minst for folkene i Fjellet, var vassleiene de letteste ferdselsårene både sommer og vinter. Isen på vatna kunne ofte være usikker og farlig, og gjennom tidene har de krevd mange menneskeliv. Familien som sist bodde i Fjellet ble også rammet, og de mistet to barn i særdeles tragiske ulykker. Albert Johansen og familien flyttet fra Fjellet høsten 1949. De begynte da som bureisere på Tjennesmyra ved Kalbekkvika. Kort tid etter at de hadde flyttet ble det gamle fjøset i Fjellet nærmest knust av noen kraftige stormkast. Fjellet har siden ligget øde. Husene ble ikke revet, de har bare råtnet ned, og som vi ser er det i dag ikke annet å finne enn grunnmuren av den ganske store stua.
Det kan nevnes at en av de aller siste bjørnene som ble felt i Vassbygda ble skutt på denne eiendommen rundt århundreskiftet. Jegeren var Hans Ingebrigtsen fra Govassli. Han fikk ikke noe utbytte av den jakten. Da bjørnen var dødelig såret, sprang den ut i det brådype Møllevatn nord for garden her og søkte seg ned. Den ble ikke funnet.